Examens en faalangst - 7 tips!

Examens zijn een belangrijk onderdeel van het onderwijs en kunnen stress veroorzaken bij sommige mensen. Dit kan komen door de druk om goed te presteren of door angst om te falen. Het is belangrijk om te onthouden dat fouten maken deel uitmaakt van het leerproces en dat het nemen van examens ook kan dienen als een manier om te laten zien wat je hebt geleerd.

7 handige tips

Hoe je je voorbereidt op een examen kan ook invloed hebben op hoe goed je het doet. Hier zijn enkele tips om je voor te bereiden op een examen:

  1. Begin op tijd: Probeer genoeg tijd te hebben om te leren en te oefenen voordat het examen plaatsvindt. Zo kan je alles rustig doorspreken en eventuele vragen stellen aan je docent of medestudenten.
  2. Maak een studieplan: Maak een lijst met alles wat je nog moet leren en verdeel dit over verschillende dagen. Zo hou je overzicht en voorkom je dat je op het laatste moment alles in één keer moet proberen te leren.
  3. Zoek een goede studieplek: Kies een plek die rustig is en waar je je goed kunt concentreren. Sommige mensen studeren beter in een bibliotheek of op een andere openbare plek, terwijl anderen liever thuis studeren. Probeer uit wat het beste werkt voor jou.
  4. Gebruik verschillende studiemethodes: Probeer verschillende manieren om te leren uit, zoals het maken van samenvattingen, het leren met behulp van flashcards of het oefenen met vragen die lijken op die van het examen. Zo kan je ontdekken wat het beste werkt voor jou.
  5. Vraag hulp: Als je moeite hebt met bepaalde onderwerpen, vraag dan hulp aan je docent, medestudenten of een studiegenoot. Samen komen jullie misschien tot inzichten die je alleen niet zou hebben.
  6. Zorg voor voldoende rust en ontspanning: Zorg ervoor dat je genoeg slaapt en probeer tijd te maken om te ontspannen tussen het leren door. Zo kan je je hersenen even rust geven en kom je wellicht met frissere gedachten terug bij het leerproces.
  7. Oefenen, oefenen en oefenen. Probeer veel oefen examens, zo weet je wat voor vragen je kunt verwachten en krijg je vertrouwen.

Natuurlijk gelden deze tips voor alle type examens. 

  • Volledig gratis
  • Onbeperkt
  • Altijd up-to-date
Start gratis oefen examen