Vaarbewijs 3

Een vaarbewijs 3 is een officieel certificaat dat aantoont dat iemand bekwaam is om een motorboot te besturen op de binnenwateren van Nederland. Het vaarbewijs 3 is bedoeld voor mensen die een motorboot willen besturen met een maximumsnelheid van 20 kilometer per uur of meer.

Om in aanmerking te komen voor het vaarbewijs 3, moet je aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet je minimaal 16 jaar oud zijn en moet je in het bezit zijn van een geldig identiteitsbewijs. Verder moet je een medische verklaring overleggen om te laten zien dat je gezond genoeg bent om een motorboot te besturen.

Hoe haal je zo'n vaarbewijs?

Om het vaarbewijs 3 te behalen, moet je een theorie- en praktijkexamen afleggen. Tijdens het theorie-examen wordt getest of je voldoende kennis hebt van de verkeersregels en de vaarbewijsregels. Tijdens het praktijkexamen moet je laten zien dat je bekwaam bent om een motorboot veilig te besturen.

Het vaarbewijs 3 is geldig voor onbeperkte tijd, tenzij je het vaarbewijs moet laten vervallen vanwege een strafbaar feit of een medische beperking. In dat geval moet je opnieuw een theorie- en praktijkexamen afleggen om het vaarbewijs opnieuw te behalen.

Waar mag je varen met vaarbewijs 3?

Met een vaarbewijs 3 kun je overal varen waar je ook met een vaarbewijs 2 zou mogen varen. Dit betekent dat je met een vaarbewijs 3 mag varen op de binnenwateren van Nederland en op de kustwateren tot twintig mijl van de kust. Je mag ook varen op de Waddenzee en de Oosterschelde.

Het is wel belangrijk om te weten dat er bepaalde gebieden zijn waar speciale regels gelden, zoals bijvoorbeeld de Amsterdamse Grachten. Het is aan te raden om je altijd goed te informeren voordat je gaat varen, zodat je weet wat de regels en beperkingen zijn. Bijvoorbeeld door het raadplegen van kaarten en vaarweginformatie, of door contact op te nemen met de plaatselijke vaarwegbeheerder.

  • Volledig gratis
  • Onbeperkt
  • Altijd up-to-date
Start gratis oefen examen