Verschil Klein Vaarbewijs 1(KVB1) en Klein Vaarbewijs 2 (KVB2)

Het vaarbewijs is verplicht voor elke waterscooter, jetski, of motorboot die vol gas harder kan dan 20 kilometer per uur. Ook is het vaarbewijs verplicht voor pleziervaartuigen met een lengte tussen de 15 en 25 meter. Het vaarbewijs is het enige rechtmatige officiƫle vaardocument dat door de autoriteiten in Nederland en in het buitenland erkend wordt.

Het verschil tussen de vaarbewijzen

Kenmerken vaarbewijs 1

Met vaarbewijs 1 mag u op rivieren, kanalen en kleine meren varen. De minimum leeftijd om in het bezit te komen van het vaarbewijs is 18 jaar. Je hoeft niet in Nederland te wonen, voor het halen van vaarbewijs 1 hoef je alleen de Nederlandse taal te beheersen.

Kenmerken vaarbewijs 2

Vaarbewijs 1 heeft dezelfde kenmerken als vaarbewijs 2, maar met vaarbewijs 2 mag u ook op de grote wateren varen, zoals op de Waddenzee, de Oosterschelde, de Westerschelde, de Eems en Dollard, het IJsselmeer, het IJmeer en het Markermeer. Een uitzondering is de Gouwzee, onderdeel van het Markermeer. Daar mag u wel met Vaarbewijs 1 varen.

Om in het bezit te komen van Vaarbewijs 2 moet u voor het examen Vaarbewijs 1 en het examen Vaarbewijs 2 geslaagd zijn. U kunt Vaarbewijs 1 niet overslaan.

  • Volledig gratis
  • Onbeperkt
  • Altijd up-to-date
Start gratis oefen examen