Wat is klein vaarbewijs 1?

Een vaarbewijs 1 is een certificaat dat aantoont dat iemand bekwaam is om een motorboot te besturen op Nederlandse binnenwateren. Het is verplicht om dit bewijs te hebben als je een motorboot met een vermogen van meer dan 8 pk wilt besturen. Het bewijs is geldig voor het leven en hoeft dus niet opnieuw te worden behaald.

Hoe krijg je een vaarbewijs?

Om het vaarbewijs 1 te behalen, moet je eerst een theorie-examen afleggen. Dit examen bestaat uit 40 multiple choice vragen over onderwerpen zoals de scheepvaartregels, navigatie en veiligheid aan boord. Je kunt je voorbereiden op het theorie-examen door middel van een theorieboek of online cursus.

Na het behalen van het theorie-examen, moet je ook een praktijk-examen afleggen. Tijdens dit examen moet je laten zien dat je de vaarbewijs 1 vaardigheden beheerst, zoals het starten en stoppen van de motor, het aanleggen aan een steiger en het manoeuvreren in een haven. Het praktijk-examen wordt afgenomen door een instructeur van een erkende vaarschool.

Als je beide examens met succes hebt afgelegd, ontvang je het vaarbewijs 1 en mag je legaal een motorboot besturen op de Nederlandse binnenwateren. Het is belangrijk om te onthouden dat het vaarbewijs 1 alleen geldig is voor het besturen van motorboten en niet voor zeilboten of andere soorten vaartuigen.

  • Volledig gratis
  • Onbeperkt
  • Altijd up-to-date
Start gratis oefen examen