Wat is vaarbewijs 2?

Het vaarbewijs 2 is een vaarbewijs in Nederland dat vereist is voor het besturen van vaartuigen met een lengte van meer dan 15 meter of een vaartuig met een snelheid van meer dan 20 knopen (ongeveer 37 km/u). Dit vaarbewijs geeft aan dat de houder bekwaam is om een groter vaartuig te besturen en is nodig voor het varen op binnenwateren en op zee. Om dit vaarbewijs te behalen, moet de kandidaat een theorie- en praktijkexamen afleggen bij een erkende opleidingsinstelling.

Hoe haal je zo'n vaarbewijs?

Het theorie-examen bestaat uit een aantal multiple choice vragen over verschillende onderwerpen, zoals navigatie, verkeersregels, meteorologie en techniek. Om het theorie-examen te kunnen afleggen, moet de kandidaat eerst een cursus volgen bij een erkende opleidingsinstelling. Tijdens de cursus worden alle benodigde kennis en vaardigheden aangeleerd om het theorie-examen met succes te kunnen afleggen.

Het praktijkexamen bestaat uit een vaartocht met een examinator aan boord. Tijdens de vaartocht wordt de kandidaat getest op zijn vaardigheden als schipper, zoals het navigeren van het vaartuig, het omgaan met de motor en het communiceren met andere vaartuigen. Om het praktijkexamen te kunnen afleggen, moet de kandidaat aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals het behalen van het theorie-examen en het hebben van voldoende vaar- en zeemijlervaring. Als de kandidaat het praktijkexamen met succes heeft afgelegd, ontvangt hij het vaarbewijs 2.

Waar mag je varen?

Met een vaarbewijs 2 (ook wel bekend als het "KBVB") mag je varen op de vaarwegen van de derde categorie. Dit betekent dat je mag varen op de binnenwateren van Nederland, zoals de IJsselmeer, het Markermeer, de Friese meren en de Waddenzee. Je mag ook varen op de buitenwateren van Nederland, zoals de Waddenzee, de Noordzee en de Oosterschelde, maar hiervoor moet je wel voldoen aan bepaalde eisen. Zo moet je bijvoorbeeld over een geldig vaarbewijs beschikken en moet je voldoen aan de bepalingen van het Zeeschepenbesluit. Het is aan te raden om altijd goed op de hoogte te zijn van de geldende regels en voorschriften voor het varen op de Nederlandse wateren.

  • Volledig gratis
  • Onbeperkt
  • Altijd up-to-date
Start gratis oefen examen