8 spreekwoorden over boten

Als een land vol met polders zijn we veel met water, boten en natuurlijk het vaarbewijs bezig. Onze taal bevat onbewust ook veel verwijzingen naar deze onderwerpen. In dit blog artikel vertellen we een keer niet over vaarbewijzen of tips voor een examen, maar gooien we het over een andere "boeg"! (flauw he?)

De spreekwoorden

 1. de boot afhouden
  Oftewel, afwachten. Het wordt vaak gebruikt om een situatie te beschrijven waarin iemand vermijdt om actie te ondernemen of een verbintenis aan te gaan.
 2. de boot is aan
  Een deftige manier van zeggen dat de maat nu echt vol is.
 3. de boot missen
  Het wordt gebruikt om aan te geven dat iemand een kans heeft gemist of niet op tijd is om deel te nemen aan een bepaalde gelegenheid, activiteit of ontwikkeling. Het kan ook verwijzen naar het missen van een kans of het niet op tijd handelen om te profiteren van een gunstige situatie. In bredere zin suggereert het spreekwoord dat iemand te laat is gekomen om te profiteren van iets dat al is begonnen of plaatsvindt.
 4. eerst in de boot keur van de riemen 
  Oer-hollands; wie het eerst komt, kan het eerst kiezen
 5. er de boot mee ingaan
  Dit spreekwoord impliceert dat een beslissing, actie of investering niet het gewenste resultaat oplevert en dat het tot teleurstelling of verlies leidt. Het kan verwijzen naar zowel kleine fouten als ernstigere situaties waarin men een verkeerde inschatting heeft gemaakt en nu met de gevolgen moet omgaan.
 6. iemand in de boot nemen
  Oftewel, iemand voor de gek houden, of een grap met iemand uithalen
 7. uit de boot vallen
  Dit spreekwoord wordt vaak gebruikt om de situatie te beschrijven waarin iemand niet meer op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen, informatie of nieuwtjes, en daardoor buiten de groep valt. Het kan ook verwijzen naar het verliezen van een bevoorrechte positie of betrokkenheid bij iets.
 8. vloeken als een bootwerker
  Dit spreekwoord spreekt voor zich, even lekker onbeheerst vloeken!

Ken jij nog meer spreekwoorden over boten die wij hebben gemist? Wij zijn erg benieuwd, laat het ons weten!

Toegevoegd op 05-02-2024
Leestijd 4 minuten

Wij zijn Gratis-Vaarbewijs-Examen.nl Bij ons oefen je gratis en onbeperkt voor KVB1 en KVB2 theorie-examens.

 • Écht volledig gratis
 • Onbeperkt oefenen
 • Altijd up-to-date
Start gratis oefen examen