Vaarbewijs in het buitenland

Als je vaarbewijs 1 of 2 hebt wil je natuurlijk zo veel mogelijk gebruikt maken van het bewijs. Nederland biedt veel mogelijkheden om te varen, maar ook in het buitenland zijn er veel mogelijkheden. Maar hoe zit het eigenlijk met het vaarbewijs?

De regels:

Vaarbewijs 1 geldt in het buitenland als International Certificate of Competence (ICC) for inland waters. Deze krijg je na het behalen van Vaarbewijs 1. Je mag hiermee op rivieren, kanalen en meren varen, maar niet op de kustwateren.

Vaarbewijs 2 geldt in het buitenland als International Certificate of Competence (ICC) for inland and coastal waters. Deze krijg je na het behalen van Vaarbewijs 2. Hiermee mag je ook op de kustwateren varen.

Wat is de ICC?

Het Internationaal Certificaat van Competentie (ICC), ook wel bekend als "vaarbewijs," is een essentieel document voor mensen die willen varen op internationale wateren. Dit certificaat bevestigt dat de houder ervan voldoende vaardigheden en kennis heeft om een pleziervaartuig veilig en verantwoord te besturen. Het ICC wordt internationaal erkend en is een waardevol bewijs van bekwaamheid voor iedereen die van plan is om een boot te besturen buiten de nationale wateren van hun thuisland.

Om in aanmerking te komen voor een ICC, moeten kandidaten aantonen dat ze over de vereiste vaardigheden en kennis beschikken. De exacte eisen kunnen variëren afhankelijk van het land en de vaargebieden waar het certificaat nodig is. Over het algemeen omvatten de eisen echter kennis van de basisvaardigheden van het varen, navigatie, veiligheidsprocedures en maritieme regelgeving.

Het ICC kan van toepassing zijn op verschillende soorten vaartuigen, zoals zeilboten en motorboten, en kan verschillende vaargebieden bestrijken, zoals binnenwateren en kustwateren. Het certificaat wordt vaak uitgegeven op basis van de vaardigheden van de aanvrager en kan variëren in niveau, afhankelijk van de complexiteit van het vaarwater en het type vaartuig.

Een belangrijk kenmerk van het ICC is de internationale erkenning. Dit betekent dat wanneer iemand een ICC van een bepaald land verkrijgt, dit certificaat doorgaans wordt geaccepteerd door andere landen die de ICC-regeling erkennen. Dit is vooral waardevol voor mensen die van plan zijn om internationale reizen te maken met hun pleziervaartuig. Het ICC helpt hen om aan te tonen dat ze over de nodige vaardigheden en kennis beschikken om veilig en binnen de wettelijke grenzen te varen.

In Nederland wordt het ICC afgegeven door het Watersportverbond. Het certificaat is niet alleen bedoeld voor Nederlandse burgers, maar ook voor buitenlanders die aan de gestelde eisen voldoen. Het ICC is geldig voor een bepaalde periode, meestal vijf jaar, en moet daarna vernieuwd worden om de recente vaardigheden en kennis van de houder te waarborgen.

Wanneer is de ICC nodig?

Voor het varen met een boot in de volgende landen is een Internationaal Certificaat van Competentie (ICC) vereist:

 • Spanje: Een ICC is vereist voor het varen op de Spaanse wateren, zowel op binnenwateren als op zee.
 • Frankrijk: In Frankrijk is een ICC nodig voor het varen op binnenwateren en kustwateren, inclusief de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan.
 • Italië: Een ICC is verplicht voor het besturen van een boot in Italië, zowel op binnenwateren als op zee.
 • Verenigd Koninkrijk: Het VK vereist een ICC voor het varen op binnenwateren, zoals rivieren en kanalen, en ook voor kustwateren.
 • Nederland: In Nederland is een ICC verplicht voor varen op bepaalde wateren, zoals de grote rivieren en sommige andere binnenwateren.
 • Oostenrijk: Voor varen op Oostenrijkse binnenwateren is een ICC vereist.
 • Portugal: Portugal vereist een ICC voor het varen op zowel binnenwateren als kustwateren.
 • Duitsland: Voor sommige Duitse binnenwateren en bepaalde kustgebieden is een ICC nodig.

Houd er rekening mee dat de exacte vereisten kunnen variëren op basis van het type vaarwater, het soort vaartuig en de grootte van de boot. Het is belangrijk om de specifieke maritieme regelgeving van elk land te raadplegen voordat je gaat varen om ervoor te zorgen dat je aan alle eisen voldoet.

Toegevoegd op 13-01-2022
Leestijd 8 minuten

Wij zijn Gratis-Vaarbewijs-Examen.nl Bij ons oefen je gratis en onbeperkt voor KVB1 en KVB2 theorie-examens.

 • Écht volledig gratis
 • Onbeperkt oefenen
 • Altijd up-to-date
Start gratis oefen examen

Studiewijzer Klein Vaarbewijs 1 & 2

VBO Cursusboek Klein Vaarbewijs 1 & 2, 16e druk 2024, ISBN 97891173172. Alles wat je moet weten voor het examen Klein Vaarbewijs 1 & 2. Een nieuwe en verfrissende kijk op het examen Klein Vaarbewijs. Eenvoudige teksten, heldere illustraties, foto’s, QR-codes, no nonsens en examengericht. Het boek is gemaakt voor de beginnende watersporter met weinig of geen vaarervaring. Alle specifieke begrippen en vaardigheden...

Bekijk product