Hoeveel kost het halen van een vaarbewijs?

Of je nu een doorgewinterde zeeman bent of gewoon geniet van ontspannen varen in de Nederlandse grachten, het hebben van een vaarbewijs is van groot belang. Maar wat zijn de kosten die gepaard gaan met het verkrijgen van een vaarbewijs in Nederland? In dit artikel zullen we de verschillende aspecten van deze kosten onder de loep nemen, zodat je goed voorbereid aan je vaaravontuur kunt beginnen.

Soorten Vaarbewijs

Voordat we ingaan op de kosten, laten we eens kijken naar de verschillende soorten vaarbewijs die beschikbaar zijn in Nederland. Er zijn twee hoofdcategorieën: Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs 2.

Vaarbewijs 1

Vaarbewijs 1 is bedoeld voor het varen op rivieren, kanalen en meren. Het is vereist voor boten met een lengte tussen de 15 en 25 meter of voor boten die sneller kunnen varen dan 20 kilometer per uur. Dit vaarbewijs is vaak het startpunt voor beginnende watersporters.

Vaarbewijs 2

Vaarbewijs 2 is nodig voor het besturen van schepen die langer zijn dan 25 meter of voor schepen die commerciële doeleinden hebben. Dit bewijs is bedoeld voor gevorderde schippers die op groter water willen varen.

Vereisten voor het verkrijgen van een vaarbewijs

Voordat je een vaarbewijs kunt aanvragen, zijn er bepaalde vereisten waaraan je moet voldoen:

 • Leeftijd: Je moet minimaal 18 jaar oud zijn om een vaarbewijs aan te vragen.
 • Medische keuring: In sommige gevallen kan een medische keuring vereist zijn om te bewijzen dat je fysiek en mentaal in staat bent om een boot te besturen.
 • Theoretische kennis: Je moet slagen voor een theoretisch examen dat je kennis test over de regels en de veiligheid op het water.
 • Praktijkervaring: Voor bepaalde vaarbewijzen moet je ook praktijkervaring opdoen en slagen voor een praktisch examen.

Nu we de basisbegrippen hebben behandeld, laten we eens kijken naar de kosten die gepaard gaan met het verkrijgen van een vaarbewijs.

Kostenoverzicht

Het verkrijgen van een vaarbewijs in Nederland omvat verschillende kostenposten. Hier is een overzicht van de belangrijkste kosten die je kunt verwachten:

1. Aanvraagkosten

De eerste kosten die je tegenkomt bij het verkrijgen van een vaarbewijs zijn de aanvraagkosten. Deze kosten variëren afhankelijk van het type vaarbewijs dat je wilt aanvragen. Voor Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs 2 kunnen de aanvraagkosten verschillen. Op het moment van mijn kennisupdate in september 2021 bedroegen deze kosten ongeveer € 40 tot € 50.

2. Theoriecursus

Het behalen van je vaarbewijs vereist vaak het volgen van een theoriecursus. Deze cursussen worden meestal aangeboden door erkende opleidingsinstituten en kunnen variëren in prijs. De kosten voor een theoriecursus kunnen variëren van € 150 tot € 300, afhankelijk van de duur en de aanbieder.

3. Theorie-examen

Na het volgen van de theoriecursus moet je het theoretische examen afleggen. De kosten voor het examen verschillen. In 2023 kostte een theorie-examen bij het CBR voor KVB1 €46,60 en voor KVB2 €52,90.

4. Praktijkcursus (indien nodig)

Voor Vaarbewijs 2 en sommige specifieke gevallen kan een praktijkcursus verplicht zijn. Deze cursussen worden meestal gegeven op groter water en omvatten kosten voor instructie en het gebruik van een vaartuig. De prijzen variëren sterk, maar het kan variëren van € 500 tot € 1000 of meer.

5. Praktijkexamen (indien nodig)

Als je een praktijkcursus volgt, moet je ook het praktijkexamen afleggen. De kosten hiervoor kunnen variëren, maar verwacht een bedrag van ongeveer € 150 tot € 250.

6. Medische keuring (indien nodig)

Als je een medische keuring nodig hebt, moeten de kosten voor deze keuring ook in overweging worden genomen. De kosten kunnen variëren, maar reken op ongeveer € 50 tot € 100.

7. Herkansingskosten

Als je niet slaagt voor het theorie- of praktijkexamen, moet je mogelijk herkansingskosten betalen om het examen opnieuw af te leggen. Deze kosten kunnen oplopen tot € 50 per herkansing.

8. Vaarbewijs pasje

Nadat je alle vereisten hebt vervuld en met succes hebt geslaagd voor je examens, moet je het vaarbewijsbewijs zelf aanschaffen. Dit document toont aan dat je gerechtigd bent om te varen in Nederlandse wateren. De kosten voor het vaarbewijs pasje zijn in 2023 €22,-

Totale kosten en bespaartips

Laten we nu eens kijken naar de totale kosten die je kunt verwachten bij het verkrijgen van een vaarbewijs in Nederland. Houd er rekening mee dat deze kosten kunnen variëren, afhankelijk van factoren zoals je locatie, de gekozen opleidingsinstelling en eventuele herkansingen. Over het algemeen kun je echter de volgende kosten verwachten:

 • Aanvraagkosten: 
 • Theoriecursus: € 150 tot € 300
 • Theorie-examen: € 50 tot € 75
 • Praktijkcursus (indien nodig): € 500 tot € 1000 of meer
 • Praktijkexamen (indien nodig): € 150 tot € 250
 • Medische keuring (indien nodig): € 50 tot € 100
 • Herkansingskosten: € 50 per herkansing
 • Vaarbewijs pasje: € 22

Al met al kunnen de totale kosten voor het verkrijgen van een vaarbewijs variëren van € 200 tot € 1000 of meer, afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden. Het is belangrijk op te merken dat deze kosten een investering zijn in je veiligheid en de veiligheid van anderen op het water. Hier zijn enkele bespaartips om je te helpen de kosten te beheersen:

1. Zelfstudie

Je kunt geld besparen door zelfstudie te doen voordat je het theoretische examen aflegt. Er zijn studiematerialen en online bronnen beschikbaar om je te helpen bij het voorbereiden op het examen. Dit scheelt al gauw € 150 tot € 300. Gratis oefenen en zelfstudie kan op onze site. Probeer onze gratis proefexamens

2. Vergelijk prijzen

Vergelijk de prijzen van verschillende opleidingsinstituten en kies degene die het beste bij je budget past. Maar ook bij je theorie boek valt er veel te vergelijken. Bekijk bijvoorbeeld onze webshop. Wij bieden verschillende boeken in verschillende prijsklassen.

VBO Cursusboek Klein Vaarbewijs 1 & 2, 16e druk 2024, ISBN 97891173172. Alles wat je moet weten voor het examen Klein Vaarbewijs 1 & 2. Een nieuwe en verfrissende kijk op het examen Klein Vaarbewijs. Eenvoudige teksten, heldere illustraties, foto’s, QR-codes, no nonsens en examengericht. Het boek is gemaakt voor de beginnende watersporter met weinig of geen vaarervaring. Alle specifieke begrippen en vaardigheden...


Toegevoegd op 17-02-2023
Leestijd 12 minuten

Wij zijn Gratis-Vaarbewijs-Examen.nl Bij ons oefen je gratis en onbeperkt voor KVB1 en KVB2 theorie-examens.

 • Écht volledig gratis
 • Onbeperkt oefenen
 • Altijd up-to-date
Start gratis oefen examen

Studiewijzer Klein Vaarbewijs 1 & 2

VBO Cursusboek Klein Vaarbewijs 1 & 2, 16e druk 2024, ISBN 97891173172. Alles wat je moet weten voor het examen Klein Vaarbewijs 1 & 2. Een nieuwe en verfrissende kijk op het examen Klein Vaarbewijs. Eenvoudige teksten, heldere illustraties, foto’s, QR-codes, no nonsens en examengericht. Het boek is gemaakt voor de beginnende watersporter met weinig of geen vaarervaring. Alle specifieke begrippen en vaardigheden...

Bekijk product

Conclusie

Het verkrijgen van een vaarbewijs in Nederland is een belangrijke stap voor iedereen die wil genieten van de Nederlandse wateren. Hoewel er kosten mee gemoeid zijn, zijn deze kosten een investering in je veiligheid en de veiligheid van anderen op het water. Door de verschillende kostenposten te begrijpen en bespaartips in overweging te nemen, kun je de kosten beheersen en met vertrouwen het water op gaan.

Zorg ervoor dat je de meest recente informatie raadpleegt bij de relevante autoriteiten en opleidingsinstituten, aangezien kosten en vereisten in de loop van de tijd kunnen veranderen. Veel plezier en veilige vaart!